Kerken in vakantietijd

Hier vindt u inzendingen van mensen die tijdens de vakantietijd in 2011 aparte, mooie en inspirerende kerken hebben bezocht. Geniet hier nog even mee.

Felsenkirche en Burgkirche RaronIn augustus 2010 maakten wij een prachtige treinreis door Zwitserland met de Glacier express en de Bernina express. In het bergdorp Raron werden wij door de gids verrast op een Grot Kerk (Felsenkirche) die in 1974 in drie jaar tijd was uitgehouwen. Op de berg waarin de grot kerk zich bevindt staat een gewone kerk.
De moeite waard om te bezoeken op een vakantie. In de zomer zijn er ook diensten met Nederlandse Predikanten.
Hans en Reina van Kesteren

Onze Lieve Vrouwe Abdij OosterhoutAls afsluiting van mijn vakantie ben ik een paar dagen voor bezinning bij de zusters Benedictinessen in Oosterhout geweest. Uiteraard heb ik hun kloosterkerk van binnen gezien en wel zes maal per dag.
In deze kerk geen beamer, maar een flinke stapel boeken waarbij het nog flink zoeken is om tijdig het juiste lied te vinden. Het belangrijkste boek is de psalmvertaling van Ida Gerhardt en Marie van der Zeijde. Op kloosterwijze, waarbij afwisselend een “scola” van enkele nonnen  een paar zinnen zingen en vervolgens allen de volgende regels, wordt die onberijmd gezongen. Met twee à drie psalmen per dienst komt iedere psalm zo heel wat keren per jaar aan de beurt.

Stafkerk aan het fjord in RoldalTijdens onze vakantie in Noorwegen bezochten we het stafkerkje van Roldal. Midden in het dorp ligt, omgeven door een begraafplaats, dit stafkerkje uit de 13e eeuw. In de 17e eeuw is de kerk rijk versierd met prachtige kleurige schilderingen. In de 19e eeuw is de kerk gerestaureerd en een beetje uitgebouwd. De oorspronkelijke vorm en sfeer is heel goed bewaard gebleven waardoor dit kerkje een bezoek zeker waard is. De kerk is geheel van hout gemaakt en er is veel houtsnijwerk in aangebracht.

Domkyrka van UppsalaDit jaar is het 50 jaar geleden dat Dag Hammarskjöld, de charismatische secretaris-generaal van de VN omkwam tijden een vredesmissie in Congo. In de Dom van Uppsala was een tentoonstelling over zijn leven. In zijn
studententijd luisterde hij op deze plek naar de preken van aartsbisschop Nathan Söderblom. Deze preken zijn van grote invloed gebleken op zijn levensvisie.

Blauw, blauw, hemelsblauw…zijn de ramen van Chagall in de St. Shephanskirche in Mains. Afbeeldingen met details van deze ramen hangen al langere tijd op mijn prikbord in Alphen. Bij toeval kwamen we aan het eindpunt van onze fietsvakantie bij de originelen.

AssisiOnder de vele kerken die we hebben bezocht in onze vakantie in Toscane (14 tot 28 juni) was die van Assisi (eigenlijk Umbrië) degene die ons het meest raakte. Het stond ons op een gegeven moment tegen om te betalen voor al die mooie, maar vaak overdadig versierde Godshuizen. In Assisi hoefde dat niet. De kerk van Franciscus, ingrijpend gerestaureerd na de dramatische aardbeving van 1997, is opgetrokken in fris wit.
Vanaf de heuvel waarop de kerk staat heb je een fenomenaal uitzicht. Beneden in de kerk vind je het graf van Franciscus.

Kerkraam DresdenOp vakantie in Zuid Polen en Slowakije wisten we dat we in de steden veel kerken zouden kunnen bezoeken. Om onze aandacht wat te focussen kozen we voor de ramen; die zouden we gaan fotograferen. In Dresden in de Franciskaner kerk hadden we een hele mooie te pakken.
Maar in de loop van de zaterdag werden onze ogen steeds meer gericht op alle bruidsparen die af en aan liepen, op de pleinen, straten, en kerkportalen. Zo ook weer de zaterdag erop in Kosice, Slowakije.

St. Maartensmaaltijd in DoesburgIeder jaar wordt in Doesburg in de Martinikerk de St. Maartensmaaltijd gehouden. Ooit maakte St. Maarten een soep met ingredienten van het veld om hongerigen te voeden. Nu nemen op een zaterdag in juni 2000 mensen deel aan de maaltijd die gratis van 10 tot 16 uur wordt geserveerd door vele vrijwilligers. Ook St. Maarten is persoonlijk aanwezig. De maaltijd bestaat uit veldsoep, meloen en brood. Op de foto´s een impressie van dit gebeuren. De soep was lekker!
Jeanne en Aad Berkenbosch

De Goede Herder

Op zondag 31 juli bezocht ik een viering in de Goede Herderkerk, nee, niet in de Ten Harmsenstraat ....., maar in Huizen!

Romanogotische kerk LoppersumIn de provincie Groningen zijn veel middeleeuwse kerken bewaard gebleven. Zo ook in Loppersum, dat aan de spoorlijn van Groningen naar Delfzijl ligt. Met de bouw van de oude kerk (met zadeldaktoren) is begonnen in de 13e eeuw; de zuidgevel van het schip is duidelijk romaans van karakter. Het koor en de zijkapellen zijn van later datum, rond 1500 en gebouwd in de gotische stijl. Uit die tijd dateren ook de gaaf bewaarde fresco's in de gewelven, waarin naast enkele kerkvaders gebeurtenissen uit het leven van Maria zijn afgebeeld. Zo zien we onder andere Joachim en Anna, de ouders van Maria. Het orgel dateert van 1562, verschillende bekende bouwers (Schnitger, Hinsz, Freytag) hebben er later aan gewerkt. Al met al is het een heel sfeervolle kerk, met veel licht en uitstraling van rust.

Le Puy-en-VelayMidden in de Haute-Loire in Frankrijk ligt Le Puy-en-Velay. Het is een heel oude pleisterplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

Klooster in Ter Apel


Zaterdag 2 juli bezocht ik het prachtige klooster in Ter Apel (Gr.) voor een expositie van de schilderijen van Henk Helmantel. Zijn schilderijen bewonder ik erg, maar ook het klooster zelf is prachtig en ligt midden in het bos.

Op kerkenpad in Nederland

In Nederland zijn de deuren van de meeste kerken buiten het tijdstip van de zondagse viering(en) stevig gesloten. Een zoektocht op internet laat zien dat er in de zomermaanden (juli/augustus) meer mogelijkheden zijn; en natuurlijk in het open monumentenweekend (10/11 september). Vaak zijn er extra activiteiten: een orgelconcert, een expositie. We geven hier een paar tips.

Zmut

Zmut

Zmut, een onaanzienlijk dorpje een uurtje lopen vanaf Zermatt. Toch trekt het veel toeristen, want vanuit Zmut heb je fraai uitzicht op de Matterhorn. Ons oog viel op dit kapelletje, een schitterend kleinood aan de voet van de alpenreus. Kijk zelf...

Jan en Marian Bouterse