40dagentijd: zondag 14 maart

De vierde zondag in de Veertigdagentijd heet zondag Laetare : “Verheug u!“. Op deze zondag zien we de kleur roze bij de schikking. Het licht van Pasen schijnt al wat door het donker heen. In deze weken staan we iedere zondag stil bij het leven van Jezus, denken we aan wat barmhartig zijn betekent. Vandaag is dat de uitspraak van Jezus: “Ik was naakt en jullie kleedden mij.” Naakt zijn betekent niet alleen dat je geen kleding hebt, maar ook dat er geen plek is in de gemeenschap. Je bent weerloos in alle opzichten: overdag de hitte van de zon, ’s nachts de kou en ook de schaamte van het naakt zijn. Kleding biedt ons bescherming!

Door de hele Bijbel vind je de oproep om kleding te delen. De heilige Maarten trok zich die oproep aan toen een bedelaar hem smeekte om kleding. Hij sneed zijn mantel in tweeën. Paulus gebruikt het beeld van kleding als hij het geloof ter sprake brengt. Wie bekleed is met Christus ontdekt hoe God hem voluit mens wil maken. In navolging van Jezus kleden we de ander, we helpen om mensen waardigheid te geven. Kleding verzamelen en kleding delen is iets wat gelukkig ruimhartig wordt gedaan.
Voor de schikking zijn de glazen vandaag als symbool rondom bekleed met jute. In de glazen tussen de stammetjes staan bloeiende roze bloesemtakken en uitlopend groen. Ook roze bloesembloemen om het hart heen laat zo duidelijk de open hartvorm zien: “IK BEN ER VOOR JOU.”