40dagentijd: zondag 7 maart

Opnieuw staan we stil bij het leven van Jezus. Hij wil ons weer inspireren en leren hoe wij barmhartig kunnen zijn. Er zijn voor de ander. Jezus zegt: “ Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op”
Onderdak geven is ook het zorgen voor veiligheid, voor warmte en een thuis. Je deur openen voor wie langskomt en voor even een plek zoekt. Je laat iemand niet in de kou staan. In de Bijbel vinden we er volop verhalen over.
De Israëlieten waren in Egypte ooit zelf ook vreemdeling. Misschien besef je dat je als mens ook een voorbijganger bent, een vreemdeling op deze aarde. Er is wel moed voor nodig om een vreemde echt welkom te heten. De eerste stap is dan om elkaar te leren kennen, elkaar echt durven zien, er voor die ander te zijn.

In de bloemschikking wordt dat zichtbaar door de acht stammetjes met de zeven glazen er tussen. Ze staan in de vorm van een open hart. In de glazen staan vandaag zeven grote bladeren. Een blad dat als een soort dak kan dienen en beschermend is tegen regen en wind. Ook zien we viooltjes in de glazen er bij staan. Dit nederige bloempje mag schuilen in de geborgenheid van de bladeren. De vorm van het open hart wordt duidelijk zichtbaar door een pad met grindsteentjes er om heen gelegd. Opnieuw is het thema: “ IK BEN ER VOOR JOU! “

Lia Hulshof