Herderlijk schrijven... 2020-3

We zijn alweer in de zesde week van deze coronacrisis. Het virus zet wereld op z´n kop en wij bevinden ons nog steeds in de periode van de ´intelligente lockdown´. Elke week op dinsdagavond worden bijgepraat met de meest actuele cijfers van dat moment. En elke dag horen en zien we weer diverse cijfers waaruit wetenschappers van het RIVM kunnen opmaken of het virus intussen al op z´n retour is. Wat dat betreft rekenen we ons soms wat te rijk. We hoopten dat de maatregelen wat konden worden teruggedraaid. Er werden enkele teugels een beetje gevierd, maar er was ook teleurstelling omdat men op meer had gehoopt. Er wordt een beroep gedaan op ons om het vol te houden. En juist dat volhouden maakt het erg moeilijk. Mensen in verpleeghuizen die nog steeds geen bezoek mogen ontvangen omdat het te risicovol is voor de bewoners. Daar en ook op diverse andere plekken spelen zich mede hierdoor schrijnende taferelen af.

We moeten volhouden in deze anderhalve meter samenleving. Juist nu zijn we nog steeds afhankelijk van allerlei hulpmiddelen om met elkaar contact te blijven houden. Ook de kerkdiensten zijn momenteel nog altijd online en via het YouTube kanaal Radio de Bron te vinden. En nog steeds is het houden van een kerkdienst met gemeenteleden niet mogelijk omdat het gewoonweg te risicovol is. Daarom zoveel mogelijk vrijwillige quarantaine. De straten zijn stiller dan gewoonlijk, nog steeds.

En nog steeds ontstaan mooie initiatieven hier in Alphen. Samen doen we er alles aan om elkaar in het oog te houden. Wij proberen erop te letten dat niemand van onze gemeente ergens tussen wal en schip raakt. Dit virus doet mede een beroep op onze onderlinge solidariteit. We hebben elkaar nodig. Het leek er misschien op dat het leven maakbaar is, maar daar zet dit coronavirus een streep door. Toch is er ook die andere klank, die andere tegenstem die zich laat horen. Na het feest van Pasen is de liturgische kleur nog altijd wit en blijft zo tot het feest van Pinksteren. We blijven hopen op betere tijden. Maar we moeten het met elkaar doen. Zo gaan we richting Hemelvaart en Pinksteren.

Herma Kamphuis, Paul van Dijk en Meindert Burema