[Mijmering] The Passion roept passie op…

De laatste jaren is het boeiend om aan het begin van de Stille Week tijdens, geplande of spontane, ontmoetingen m'n gesprekspartner(s) de vraag voor te leggen: 'En ga je donderdagavond The Passion bekijken?'. De antwoorden lopen meestal uiteen. De emoties ook trouwens. Voor clubjes catechisanten blijkt het onderhand traditie te zijn. Het is tenslotte onderhand een event geworden. En dat willen ze niet graag missen. De slotscene een jaar of wat geleden tijdens The Passion in de Haagsche Hofvijver? Mensen kunnen het zich moeiteloos voor de geest halen en krijgen er op slag kippenvel van. Maar bij dezelfde vraag zie ik ook mensen die me wat droef in de ogen kijken. 'The Passion, bewaar me.... Ik luister liever naar de Mattheus Passion'.

Het kwam er ook dit jaar niet van om de uitzending vanuit Enschede integraal te bekijken. Voor voorgangers is de opzet die hier in de Bron gegroeid is, de Stille of Goede Week tegelijk een Drukke Week. Na afloop van de viering op Witte Donderdag nog genoeg zaken van logistieke aard te doen voor de vieringen die nog volgen. Er moeten nog teksten op papier voor de Nachtwake. Etc, etc. Maar tussen alle bedrijven door via YouTube wel de nodige fragmenten gezien.....

De uitzending bleek een kijkcijferkanon. Met bijna 3.5 miljoen kijkers het best bekeken programma op Witte Donderdag. Dat zegt wel iets. Maar toen zag ik de vele reacties op internet, in Trouw en waar niet meer? Het maakte de tongen wel los en het waren voornamelijk passionele reacties. Positief, negatief en alles wat zich daar tussen bevindt. Bijzonder dat het ook in die zin de tongen losmaakt. Wat dat betreft mogen de programmamakers van de EO en KRO een pluim op hun religieuze hoed steken. Hoe dan ook: ik bewonder hun lef om te proberen de betekenis van lijden en sterven van Jezus op een eigentijdse manier in beeld te brengen en wel gekoppeld aan eigentijdse muziek en teksten.

Wat me boeiend lijkt? Om er in de breedte van onze gemeenten eens over door te praten. Aan de hand van beelden van deze laatste Passion uit Enschede. Het kan ook onze visie op het missionaire karakter van de gemeente aanscherpen. Maar dat blijft altijd een gok natuurlijk. Is er animo voor? Lijkt het je wat? Hieronder kunt je er op reageren!

Wat ik las aan reacties boeide soms wel en soms niet. Wat mij zeer boeide, dat was een briefwisseling op de site www.nieuwwij.nl tussen de theologen Hendro Munsterman en Mirella Klomp. Hendro, van katholieke zijde en begeesterd door de dogmatiek. Mirella van protestantse huize en onderzoeker waar het gaat om de input van dit soort events. Het zijn vier prikkelende brieven die zij elkaar schrijven en die te lezen zijn op genoemde site. De moeite van het lezen meer dan waard.

Het zou een goed uitgangspunt kunnen zijn voor een indringend gesprek. Maar goed, neem de teksten eens tot je en kauw er in alle rust op. En zou je het gesprek er over willen aangaan? Reageer dan even hieronder. We zijn uit naar a break, maar begin mei zal ik de balans opmaken... Je hoort van me. Toch heerlijk dat we deze website hebben.

Ds. Meindert Burema

Reacties  

#1 Karin 24-04-2015 21:55
De kern van de briefwisseling verder dan The Passion. Hoe is het verhaal van Jezus present in de samenleving? Karin van de Broeke heeft een mooie reflectie op de briefwisseling gegeven. http://www.nieuwwij.nl/verdieping/reactie-karin-van-den-broeke-op-briefwisseling-the-passion/.
Zelf had ik ook al iets geschreven over de waarde van het verhaal. http://eredienstcreatief.nl/diepere-lagen-in-the-passion/
Citeer