Meinderts mijmeringen

[Mijmering] De regie uit handen moeten geven…

Tsja. Soms gebeuren er dingen die je die echt niet wilt. Maar niet alles in het leven valt te regisseren. Afgelopen donderdagmorgen opgestaan met een gevoel van 'mwah...'. Ach, gebeurt wel eens vaker natuurlijk. Maar gaandeweg de middag werd het slechter. Een zwaar gevoel op de borst. Nah, maar even gaan liggen dan. Ben nu eenmaal van het type 'het is vanzelf gekomen, het zal ook vanzelf weer vertrekken'. Dat bleek deze keer niet het geval. Maar gewoon even doorzetten. Wie weet. Toen ik hoorde dat mijn lief thuiskwam, maar naar beneden afgedaald met de vraag of zij toch maar 112 wilde bellen. Ik zie nog haar grote ogen... Maar zij handelde adequaat.

Lees meer...

[Mijmering] Verbindingen leggen vraagt om lef

We hebben 'de kerk als herberg' voorbij zien komen. De 'missionaire kerk' waart heden ten dage rond. En steeds vaker zien we het begrip 'verbindingen leggen' als 'een stip aan de horizon'. De laatste kerkelijke benaming blijkt mij steeds meer na aan het hart te liggen. Maar daar heb je wel lef voor nodig en daarbij lijkt het niet uit te maken of je nu wel of niet betrokken bent bij kerk en/of religie in het algemeen. Om maar eens een inspirerend voorbeeld te noemen...

Lees meer...

[Mijmering] Talent op de vlucht

Het is vrijdagavond 5 februari en de kerkzaal van het Kruispunt loopt langzaam vol. Kerken in Alphen kunnen snel reageren zo blijkt. Dat geldt zeker ook de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Twee vrijwilligers van deze gemeente kwamen vorige week op het spoor van een toneelrepetitie in de noodopvang van het COA aan de Eikenlaan. Een aantal vluchtelingen heeft een toneelstuk geschreven over hun ervaringen en ze waren bezig met het instuderen daarvan. De broeders van het Kruispunt waren diep onder de indruk en in overleg met de spelers besloten ze om op korte termijn een openbare voorstelling in het Kruispunt te plannen. Op deze vrijdag dus! Hoe snel kun je soms iets voor elkaar krijgen...

Lees meer...

[Mijmering] Hinken op twee gedachten...

Op leeftijd geraken heeft verschillende kanten. En die kunnen zich zowel positief als negatief manifesteren. Het lijf wordt nu eenmaal wat weerbarstiger en strammer. Kwaaltje hier en kwaaltje daar. Maar er zijn ook vreugdevolle kanten aan het ouder worden. Wij merken dat bijvoorbeeld als we nu samen vakantie vieren. Wat een vrijheid geeft dat immers. Ons kleinvee redt zichzelf onderhand al jaren wat dat aangaat. Maar soms gaan onze gedachten terug naar de vakanties die we ooit als gezin vierden.

Lees meer...

[Mijmering] The Passion roept passie op…

De laatste jaren is het boeiend om aan het begin van de Stille Week tijdens, geplande of spontane, ontmoetingen m'n gesprekspartner(s) de vraag voor te leggen: 'En ga je donderdagavond The Passion bekijken?'. De antwoorden lopen meestal uiteen. De emoties ook trouwens. Voor clubjes catechisanten blijkt het onderhand traditie te zijn. Het is tenslotte onderhand een event geworden. En dat willen ze niet graag missen. De slotscene een jaar of wat geleden tijdens The Passion in de Haagsche Hofvijver? Mensen kunnen het zich moeiteloos voor de geest halen en krijgen er op slag kippenvel van. Maar bij dezelfde vraag zie ik ook mensen die me wat droef in de ogen kijken. 'The Passion, bewaar me.... Ik luister liever naar de Mattheus Passion'.

Lees meer...

[ Mijmering] `Heb elkaar in Godsnaam lief…`

Na de gruwelijke gebeurtenissen in Parijs op 7 januari werden er een dag later ook in verschillende Nederlandse plaatsen protestbijeenkomsten gehouden. Zo ook in Alphen aan den Rijn. Eén van de sprekers die avond is cabaretier Javier Guzman. Hij houdt een sobere en tegelijk indringende toespraak. Zijn afsluitende woorden zijn 'Heb elkaar in Godsnaam lief...'.

Lees meer...

[Mijmering] Laat van je horen...

vergaderVergaderen doen we graag binnen onze Bronwijk en om verzekerd te zijn van resultaat doen we het ook nog eens vaak. Op allerlei niveau`s en binnen allerlei werkgroepen. Neem bijvoorbeeld de redactie van onze website. Op zich een heel relaxed groepje gemeenteleden vanuit de Bronwijk en de Goede Herderkerk. Het zijn en blijven bijzondere bijeenkomsten. Een paar techneuten die met recht verstand hebben van het vak. Mensen die niet schromen om al hun deskundige vakjargon op tafel te leggen. Kritische meedenkers die er ook verstand van hebben. Ik moet altijd alle zeilen bijzetten om het allemaal te kunnen volgen. Al dit soort zaken zat in een ver verleden dan ook niet in onze opleiding. Ons nageslacht benoemt dat in de regel als volgt: `Tja, jullie leefden dan ook in de Middeleeuwen`.

Lees meer...