Bijbelgespreksgroep over het Johannes-evangelie

In januari 2018 vervolgen we als Bijbelgespreksgroep onze lezing van het Johannes-evangelie. Dat doen we met een flinke groep en met grote interesse. De data zijn de maandagen 22 januari, 5 maart, 26 maart en 23 april. Steeds beginnen we om 19.45 uur. En altijd in de Bron (Troubadourweg 2). 

We merken goed hoe anders dit evangelie van opbouw is dan de andere drie. Hier weinig genezingsverhalen. Maar wel belangrijke gesprekken. Met Nicodemus, met de Samaritaanse vrouw, met de religieuze leiders. En als Johannes al een bijzondere daad van Jezus vertelt, dan knoopt hij daar vaak een soort ‘preek’ van Jezus aan vast, want op alle manieren wil deze evangelist steeds laten zien dat Jezus de van God gezondene is. Daarover gaan ook de gesprekken met de godsdienstige leiders in Jeruzalem. Die worden steeds heftiger. Er vallen harde woorden. Soms ook van Jezus’ kant, want Hij kan en wil niet terug achter zijn primaire identiteit: Zoon van de Vader. En als de leiders dat niet horen willen, dan mislukt elke communicatie.
Zo neemt Johannes ons mee op de weg van zijn getuigenis. En telkens vragen we ons ook af: wat doen die uitspraken van Jezus onszelf? Als Hij bijv. zegt: Ik ben het Licht der wereld …, welke plaats heeft zo’n woord dan in ons eigen (geloofs-)leven? Zo zijn we tegelijk met elkaar op weg.

Ook als u niet eerder mee deed met de bijbelgroep, bent u van harte welkom. ds. Cort van der Linden